Ortoser

Ortoser er korsetter, skinner, hjelmer, ringer og fotsenger som har som mål å erstatte, gjenopprette eller bedre en tapt funksjon. Ortosen forhindrer eller retter opp feilstillinger og deformiteter. Sophies Minde Ortopedi er Norges ledende innen utviklingen av alle typer ortoser.

Sophies Minde Ortopedi er Norges ledende innen utviklingen av alle typer ortoser

Ortoser (korsetter, skinner, hjelmer, ringer og fotsenger) har som mål å erstatte, gjenopprette eller bedre en tapt funksjon. Det skjer ved at ortosen forhindrer eller retter opp feilstillinger og deformiteter, enten de er medfødt, eller har oppstått ved skade eller etter en operasjon.

Ortoser finnes for alle kroppsdeler. De kan ha behandlende, forebyggende eller beskyttende effekt. Utifra hvilken funksjon ortosen skal ha, kan de være myke eller harde. De kan være prefabrikkerte eller skreddersydde.

Innovativ behandling med ortoser

Skoliose-spesifikk trening og behandling

Sophies Minde Ortopedi er det første og eneste behandlingssted i Norge som kan tilby behandling av skoliose ved hjelp av ortose i kombinasjon med spesielt tilrettelagt fysioterapi, der vi blant annet tar i bruk Schroth-metoden.

Les mer om skoliose-spesifikk trening og behandling av skoliose her.

På Rikshospitalet driver vi i tillegg to innovative behandlingsprosjekter for pasientgrupper som til nå ikke har hatt tilfredsstillende behandlingsalternativer:

Hjelm-ortose for kraniosynostose (kranie-remodellerende ortose)

Et unikt behandlingsprosjekt rettet mot spedbarn med kraniosynostose (en tilstand der ‘sømmene’ i skallen lukker seg for tidlig)

Les mer om ortose-behandling av kraniosynostose her

Kompresjons-korsett for ‘fuglebryst’ (ortose-behandling for pectus carinatum)

Et innovativt og kostnadsfritt behandlingstilbud rettet mot unge mennesker med pectus carinatum (en tilstand der fremre del av brystkassen stikker unormalt mye frem).

Les mer om ortose-behandling av ‘fuglebryst’ her

Utforming og tilpassing av ortoser

Utforming og tilpassing av ortosen er en prosess som krever nært samarbeid mellom ortopediingeniøren og pasienten. Undersøkelser er et manuelt arbeid der pasienten undersøkes nøye, noe som både krever erfaring hos ortopediingeniør og tillit mellom pasienten og ortopediingeniøren.

Mange av pasientene som kommer til Sophies Minde Ortopedi er små barn, som regel ledsaget av foreldre. Vi har lang erfaring med å behandle barn, og vår kunnskap er god støtte for foreldre i en sårbar situasjon.

Ortoser må hyppig tilpasses og justeres, enten som et resultat av vekst, eller som en del av behandlingen. Vi vet at barnet som regel kommer til å tilbringe mer tid hos oss enn hos habiliteringstjenesten på hjemstedet, og legger derfor stor vekt på å etablere et tillitsforhold både til barnet og pårørende.

Vi har et nært og tett samarbeid med både nasjonal og lokal helsetjeneste. Ser vi eksempelvis under et besøk her at det er behov for et medisinsk inngrep, følger vi opp pasienten på sykehuset, gjerne sammen med lege/barnelege, sykehusets ortoped, habiliteringsfysioterapeut, og fysioterapeut på pasientens hjemsted.

Les hvordan avanserte bevegelsesanalyser kan bidra til å bedre ortosens funksjon.

Les om hvordan det er å leve med ortose

Har du noe du lurer på vedrørende ortoser? Eller føler du at ortosen du allerede har ikke er god nok? Vi hjelper deg gjerne. Ring oss på 22 04 53 60, eller send oss en mail på post@sophiesminde.no

Bruk og stell av Ortoser

favorite_border

Ortoser i tekstil vaskes på 40°C skåneprogram. Bruk gjerne en vaskepose. Husk å lukke alle borrelåser, og ta ut løse skinner. Må ikke klorblekes, strykes eller tørkes varmt. Plastortoser vaskes for hånd i et mildt, lunkent såpevann. Ortoser i skinn eller lær tørkes av med fuktig klut.

Ved behov kan vi skifte borrelåser eller andre slitedeler. Røde merker er en indikasjon på høyt trykk mot huden. Hvis merkene ikke forsvinner en liten stund etter at ortosen er tatt av, må den kanskje justeres. Ta kontakt med oss for en kontrolltime.