Ortoser

Erstatter, gjenoppretter eller bedrer en tapt funksjon ved at ortosen forhindrer eller retter opp feilstillinger og deformiteter.

Sophies Minde Ortopedi er Norges ledende innen utviklingen av ortoser

Ortoser (korsetter, skinner, hjelmer) har som mål å erstatte, gjenopprette eller bedre en tapt funksjon. Det skjer ved at ortosen forhindrer eller retter opp feilstillinger og deformiteter, enten de er medfødt, eller har oppstått ved skade eller etter en operasjon.

Ortoser finnes for alle kroppsdeler. De kan ha behandlende, forebyggende eller beskyttende effekt. Utifra hvilken funksjon ortosen skal ha, kan de være myke eller harde. De kan være prefabrikkerte eller skreddersydde.

Innovativ behandling med ortoser

Siden 1927 har vi vært ledende innenfor fagfeltet ortopedi, og vi har ledet og fulgt utviklingen gjennom mange trinn.

På Rikshospitalet driver vi to innovative behandlingsprosjekter for pasientgrupper som til nå ikke har hatt tilfredsstillende behandlingsalternativer:

Hjelm-ortose for kraniosynostose (kranie-remodulerende ortose)

Kraniosynostose er en tilstand hos spedbarn der ‘sømmene’ i skallen lukker seg for tidlig, slik at den voksende hjernen ikke får plass. Kroppen kompenserer ved å la kraniet vokse i retninger det ikke skal, noe som gir hodet en unormal fasong.

Tidligere ble tilstanden behandlet med omfattende kirurgiske inngrep, men i 2013 startet Sophies Minde et unikt behandlingsprosjekt i samarbeid med Rikshospitalet, som er nasjonalt behandlingssenter for denne tilstanden.

Behandlingen har vært utprøvet siden 1990-tallet, og går ut på at kirurger åpner ‘sømmene’ igjen, hvoretter en kranie-remodulerende ortose (en slags hjelm) ‘styrer’ veksten av hodeskallen slik at den utvikler seg normalt, og at ‘sømmene’ ikke lukkes for tidlig.

Tilstanden kan oppstå før og like etter fødsel. Men allerede når barnet er to år, er det for sent for denne behandlingen. Så det er viktig at barnet kommer tidlig til behandling, det ideelle er i to-tre måneders-alderen.

Siden behandlingsresultatet i stor grad er avhengig av hvor tidlig behandlingen begynner, og symptomene kan være ganske vage, bør helsestasjoner og barneleger være spesielt oppmerksomme på denne tilstanden.

Våre ortopediingeniører modellerer hjelmen etter scanninger av pasientens kranie, som gjøres rett før det operative inngrepet.

Korsett-behandling av ‘fuglebryst’ (ortose for pectus carinatum)

‘Fuglebryst’ er en medfødt defekt i veggen i brysthulen (thoraxveggen) som fører til at fremre del av brystkassen stikker unormalt mye fram.

Ortose-/korsett-behandling av denne tilstanden er et nytt behandlingstilbud i Norge. Ortosen/korsettet komprimerer den fremre delen av brystkassen, og tvinger den inn i en mer ‘normal’ form.

Utforming og tilpassing av ortoser

Utforming og tilpassing av ortosen er en prosess som krever nært samarbeid mellom ortopediingeniøren og pasienten. Undersøkelser skjer ofte med hendene. Det er et manuelt arbeid der pasienten undersøkes nøye, og tas på og føles på av ortopediingeniøren, noe som både krever erfaring hos den som behandler og tillit mellom pasienten og ortopediingeniøren.

Mange av pasientene som kommer til Sophies Minde Ortopedi er små barn, som regel ledsaget av foreldre. Vi har lang erfaring med å behandle barn, og vår kunnskap er god støtte for foreldre i en sårbar situasjon.

Ortoser må hyppig tilpasses og justeres, enten som et resultat av vekst, eller som en del av behandlingen. Vi vet at barnet som regel kommer til å tilbringe mer tid hos oss enn hos habiliteringstjenesten på hjemstedet, og legger derfor stor vekt på å etablere et tillitsforhold både til pasient og pårørende.

Vi har et nært og tett samarbeid med både nasjonal og lokal helsetjeneste. Ser vi eksempelvis under et besøk her at det er behov for et medisinsk inngrep, følger vi opp pasienten på sykehuset, gjerne sammen med lege/barnelege, sykehusets ortoped, habiliteringsfysioterapeut, og fysioterapeut på pasientens hjemsted.

Har du noe du lurer på vedrørende ortoser? Eller føler du at ortosen du allerede har ikke er god nok? Vi hjelper deg gjerne. Ring oss på 22 04 53 60, eller send oss en mail på post@sophiesminde.no

Bruk og stell av Ortoser

Ortoser i tekstil vaskes på 40°C skåneprogram. Bruk gjerne en vaskepose. Husk å lukke alle borrelåser, og ta ut løse skinner. Må ikke klorblekes, strykes eller tørkes varmt. Plastortoser vaskes for hånd i et mildt, lunkent såpevann. Ortoser i skinn eller lær tørkes av med fuktig klut.

Ved behov kan vi skifte borrelåser eller andre slitedeler. Røde merker er en indikasjon på høyt trykk mot huden. Hvis merkene ikke forsvinner en liten stund etter at ortosen er tatt av, må den kanskje justeres. Ta kontakt med oss for en kontrolltime.