Proteser

Sophies Minde Ortopedi er ledende i Norge innen fremstilling av alle typer proteser for arm og ben.

Proteser har som mål å erstatte funksjonen til en kroppsdel som er borte. Protesen skal sette pasienten i stand til å fungere best mulig ut ifra sine forutsetninger, ønsker og behov.

Det stilles både funksjonelle og estetiske krav til utformingen, og alle proteser må tilpasses individuelt. Protesen kan lages med en naturtro kosmetikk og avansert funksjonalitet. Fremstillingen krever høy fagkunnskap om anatomi, biomekanikk, teknologi og materialer, og vi benytter oss av avansert teknologi i prosessen.

Selve bindeleddet mellom kropp og protese er protesehylsen som fester protesen til stumpen på det amputerte benet. Ved fremstilling av benproteser er utforming av denne noe av det aller viktigste. Dette er manuelt arbeid. Utformingen av protesehylsen starter med at ortopediingeniøren lager en gipsavstøpning eller foretar en skanning av amputasjonsstumpen som deretter modelleres nøye, for at protesehylsen skal få en best mulig passform.

Med utgangspunkt i modellen av amputasjonsstumpen lager så ortopediteknikeren selve protesehylsen. Den kan lages i ulike materialer, som plast eller karbonfiber.

Et godt resultat er avhengig av et tett samarbeid mellom pasienten og ortopediingeniøren. Fysioterapeut og ergoterapeut inngår ofte også i proteseteamet for at behandlingen som helhet skal bli best mulig.

Les mer om benproteser her.
Les mer om armproteser her.

Klikk her om du vil du lese om hvordan det er å leve med en protese.

Les hvordan avanserte bevegelsesanalyser kan bidra til å bedre protesens funksjon.

Har du noe du lurer på vedrørende proteser? Eller føler du at protesen du allerede har ikke er god nok? Vi hjelper deg gjerne. Ring oss på 22 04 53 60, eller send oss en mail på post@sophiesminde.no.

Bruk og stell av Proteser

favorite_border

Protesen kan tørkes av med fuktig klut, eller sprit servietter. Silikonlinere må rengjøres regelmessig; vaskes med mildt lunkent såpevann, eller i vaskemaskin på skåneprogram.

Stumpsokker vaskes i vaskemaskin, følg anvisning på vaskelappen. Ved hudproblemer eller ubehag, ta kontakt med oss.