Ofte stilte spørsmål

Her kan du finne svar på våre mest stilte spørsmål

 • Skoliose
  • Hva er skoliose?

   Skoliose er en tredimensjonal endring av ryggsøylen. Det vil si at ryggsøylen har endret seg i sideprofil – har en rotasjon, en sideveis krumning.

  • Hva er skoliose-spesifikk trening?

   Skoliose-spesifikk trening er et skreddersydd behandlingsprogram som har som mål å kontrollere og begrense skjevheten ved spesielt tilrettelagt trening, samt å øke din forståelse for hvordan daglige gjøremål, sittestillinger etc. kan bidra til å bedre eller forverre kroppsholdningen og skoliosen.

  • Hva går skoliose-spesifikk trening ut på?

   Siden hver skoliose er unik, er alle øvelser og hvert program skreddersydd hver enkelt pasients ‘skjevhet’. En viktig del av behandlingen er også en bevisstgjøring av hvordan stillinger og bevegelser i dagliglivet kan påvirke skjevheten, positivt eller negativt, og hvordan du selv kan korrigere for dette i hverdagen. Programmet inneholder også stabiliseringsøvelser, samt tøyningsøvelser for økt mobilitet/mykhet. Det skreddersydde programmet tar hensyn til den enkeltes evne og motivasjon.

  • Hvordan virker skoliose-spesifikk trening?

   Siden ryggraden har en tredimensjonal endring, er treningen asymmetrisk, tilpasset ‘skjevheten’ i ryggen. Behandlingen påvirker krumningen og vridning i ryggsøylen og gjennom det holdningen, den lindrer eventuelle smerter, og bedrer dessuten mobilitet/mykhet og pust.

  • Hvem passer skoliose-spesifikk trening for?

   Skoliose-spesifikk trening passer for alle skoliosepasienter, enten de er ubehandlet, skal gjennom en operasjon (preoperativ skoliosebehandling), har vært gjennom en operasjon (postoperativ skoliosebehandling), eller får korsettbehandling for sin skoliose. Hos Sophies Minde Ortopedi tilbyr, vi skoliose-spesifikk trening kun i kombinasjon med ortopedisk behandling (korsett behandling). Behandlingen skreddersys da i tillegg type korsett.

 • Stønad fra NAV og egenbetaling