Behandling av skoliose (skjev rygg)

Sophies Minde Ortopedi tilbyr behandling av skoliose ved hjelp av ryggortose (korsett), sammen med spesielt tilrettelagt fysioterapi der vi blant annet tar i bruk Schroth-metoden. Sophies Minde Ortopedi er det første og eneste behandlingssted i Norge som kan tilby skoliose-pasienter denne typen skoliose-spesifikk trening og behandling i kombinasjon med ortopedisk behandling (korsett behandling).

Hva er skoliose?

Skoliose er en tredimensjonal endring av ryggsøylen. Det vil si at ryggsøylen har endret seg i sideprofil – har en rotasjon, en sideveis krumning. Små skjevheter i ryggsøylen er vanlig, og medfører som regel små eller ingen problemer. Men ved skoliose er skjevheten så stor at den kan gi plager. Skoliose kan oppstå i alle aldere, men bør følges opp hos barn i vekst.

Skoliose bør følges opp

Små skjevheter retter seg ofte av seg selv, men skoliose bør følges opp av spesialisthelsetjenesten helst så tidlig som mulig. Ubehandlet kan skoliose medføre økning av kurven. Derfor er det viktig at skoliosen oppdages så tidlig som mulig, slik at det kan tilrettelegges en riktig behandlingsplan. Lurer du på om du eller ditt barn har skoliose, kan du ta kontakt med din fastlege.

Behandling avhenger av alvorlighetsgrad

  • Fysioterapi/trening
  • Ortose (korsett)
  • Operasjon
  • Kombinasjoner av disse

Sophies Minde Ortopedi er Norges ledende innen utviklingen av ortoser, som er en av de vanligste behandlingsformene for skoliose. I tillegg har ortosepasienter tradisjonelt vært tilbudt terapi i form av standard ryggøvelser. Men fra 2019 har Sophies Minde Ortopedi et nytt og unikt behandlingstilbud for skoliose-pasienter som er under korsett behandling hos oss.

Nytt behandlingstilbud for skoliose, skreddersydd hver enkelt pasient

Siden skoliose er ulik fra person til person, må behandlingen også være ulik. Det er utgangspunktet for vår skoliose-spesifikke behandlingsmetode som benytter seg av spesielle og individuelt tilpassede, asymmetriske og tredimensjonale øvelser, kombinert med spesielle pusteteknikker. Treningen involverer blant annet teknikker fra Schroth-metoden som er en terapeutisk behandlingsmetode som krever sertifisering. Sophies Minde Ortopedi er alene i Norge om å tilby denne behandlingsmetoden i kombinasjon med ortopedisk behandling.

Lurer du på mer om skoliose? Se spørsmål og svar her.