Behandling av skoliose (skjev rygg)

Sophies Minde Ortopedi tilbyr behandling av skoliose ved hjelp av korsett, sammen med spesielt tilrettelagt fysioterapi der vi blant annet tar i bruk Schroth-metoden. Sophies Minde Ortopedi er det første og eneste behandlingssted i Norge som kan tilby barn med skoliose denne typen skoliosespesifikk trening og behandling i kombinasjon med korsettbehandling.

Hva er skoliose?

Skoliose er en medisinsk tilstand som påvirker ryggraden, og fører til unormal kurvatur eller sidelengs skjevhet. Ryggraden skal normalt sett være rett når man ser på den fra forsiden eller baksiden, men ved skoliose blir den buet eller vridd. Skoliose kan forekomme i ulike grader, fra mild til alvorlig, og kan påvirke både barn og voksne.

Skoliose bør følges opp

Vanligvis blir skoliose diagnostisert i tidlig tenårene under en fysisk undersøkelse hvor legen legger merke til en skjevhet i ryggen eller en asymmetri i skuldrene eller hoftene. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å forebygge at skoliose forverres over tid og kan også hjelpe med å redusere eventuelle symptomer eller funksjonelle begrensninger som kan oppstå. Lurer du på om du eller ditt barn har skoliose, kan du ta kontakt med din fastlege som kan henvise videre til spesialisthelsetjenesten for vurdering.

Skoliosebehandling hos Sophies Minde Ortopedi

Behandlingen for skoliose avhenger av graden av kurvatur og den underliggende årsaken. Mild skoliose kan følges opp regelmessig for å overvåke utviklingen, mens moderat til alvorlig skoliose kan kreve bruk av korsetter i en periode.

Sophies Minde Ortopedi er ledende innen korsettbehandling i Norge, og er det første og eneste behandlingssted i Norge som kan tilby barn med skoliose skoliosespesifikk trening og behandling i kombinasjon med korsettbehandling.

Spesialisthelsetjenesten / Rikshospitalet i Oslo henviser skoliosepasienter til Sophies Minde Ortopedi på Bryn i Oslo for tilpasning og justering av korsett. Hvilken type korsett som skal brukes er avhengig av størrelse på skjevheten, type kurve og gjenværende vekst. Korsettbrukeren følges opp av et tverrfaglig team som består av ortoped, ortopediingeniør og fysioterapeut.

Skoliosespesifikk trening

Siden skoliose er ulik fra person til person, må behandlingen også være ulik. Det er utgangspunktet for vår skoliose-spesifikke behandlingsmetode som benytter seg av spesielle og individuelt tilpassede, asymmetriske og tredimensjonale øvelser, kombinert med spesielle pusteteknikker.

Treningen involverer blant annet teknikker fra Schroth-metoden som er en terapeutisk behandlingsmetode som krever sertifisering. Sophies Minde Ortopedi er alene i Norge om å tilby denne behandlingsmetoden i kombinasjon med korsettbehandling. Det vurderes av fysioterapeuten om pasienten får et spesifikt treningsprogram.

Effekten av behandlingen øker med fysisk aktivitet. Derfor anbefales det å fortsette med fysisk aktivitet og idrett mens man er i korsettbehandling. Har du døgnkorsett er det beste å delta i aktivitet med korsettet på, men det er langt bedre å delta uten korsett enn å ikke delta.

Les mer om korsett her.