Et håndverk for bedre liv

Sophies Mindes avdeling på Hamar bruker førsteklasses håndverk for å gjøre andres liv bedre.

Hvert år forlater omlag tusen par ortopediske sko disse tradisjonsrike lokalene på Hamar. De sendes ut til mennesker som trenger sko med form, støtte og funksjoner som masseproduserte sko ikke kan tilby.

Disse brukerne kommer først til Sophies Mindes Ortopedi i Oslo, der erfarne ortopediingeniører analyserer føttene og formstøper lester og former. Sammen med nøyaktige mål og spesifikasjoner sendes alt til kollegene på Hamar, som produserer skoen ved hjelp av klassisk håndverk på høyt nivå.

– Her kan du se, sier Ivar Adolfsen, som leder den daglige virksomheten i skofabrikken.

– Vi har mapper på hver eneste kunde, med nøyaktige mål og grundig dokumentasjon på hver eneste sko vi har laget. Ingen av dem er helt like. Alt vi lager er unikt tilpasset brukerens behov og situasjon akkurat nå.

Lokalene på Hamar har vært skofabrikk i over hundre år, og ble lenge brukt av gamle Norrøna Skofabrikk. Flere av de ansatte har sin bakgrunn derfra, i et fag som en gang var stort Norge – og som nå kun beherskes av noen svært få.

Ortopediingeniør Tore Thiis Fjeld har reist fra Oslo til Hamar denne dagen. Han har stor respekt for sine kolleger og håndverket de utøver, etter mange år med tett samarbeid.

– Det at alt her gjøres for hånd, handler ikke om at produksjonen er gammeldags. Det handler om presisjon og unike tilpassinger for kunder med helt spesielle behov. Vi har lett for å tenke at moderne teknologi gjør ting bedre. I dette faget brukes teknologien kun for å tjene mer penger. Og dét krever i sin tur at man lager mange helt like sko. Her er det motsatt: Her lager vi sko til helt unike brukere, som ikke passer inn i noen standardsko. Dette er så langt fra masseproduksjon du kan komme.

Ivar Adolfsen tar oss med gjennom lokalet. Det er en reise i et levende håndverk, et tradisjonsrikt fag med dype røtter:

Dette faget krever millimeternøyaktighet og ikke minst tett samarbeid. Her har vi fagfolk med titler som bare noen få kjenner: Den som lager modellen, som måler og skjærer til malen for hvert stykke av skoen, kalles modellør, og er fagutdannet i dette. Når vi så henter lær og skal skjære ut nøyaktige deler til overlæret, har vi en tilskjærer, sier Ivar og peker på nok en arbeidsstasjon, før vi går videre.

– Den som syr sammen skinnstykkene er en nåtler og sitter der, mens en pinner er den som trekker skinnet over lesten og lager den øverste delen av skoen. Det er en bunner som lager sålen, og her inne har vi folk som kan alt dette. Sammen skaper de skreddersydde sko som gir perfekt støtte, helt riktig balansepunkt, et optimalt steg og akkurat den komforten som brukere med særskilte behov har.

Innerst i lokalet henger store lærstykker i ulike farger og fasonger. Ivar tar fram en stor hud, og viser de viktige nyanseforskjellene i læret som snart skal kuttes til og syes sammen til nye par sko.

– Langs ryggen av kua er læret fastere, mens nede ved lårene er det elastisk, her har det vært i bevegelse. Det er aldri tilfeldig hvordan vi bruker de ulike delene av skinnet, vi velger fast eller mer elastisk avhengig av hvor på skoen vi trenger de ulike egenskapene.

Denne detaljen er én av tusen små ting som til sammen utgjør et håndverksfag som bare noen få fremdeles behersker her i landet.

– Dette huset fra 1905 er på mange måter historien om skofabrikken som nekter å dø, sier Tore Thiis Fjeld.

– Det er lett å tenke på en slik produksjon som en tjeneste du bare kan kjøpe. Men i praksis handler dette om en høyst spesialisert fagkompetanse som det tar svært lang tid å bygge opp. Dette er en av svært få steder hvor kunnskapen om skoproduksjon blir holdt ved like i Norge, et fag med en rik historie – som vi må ta vare på.

Ivar Adolfsen henter fram en såle fra hylla. Den er støpt for en skibinding, med NNN-systemet i tuppen.

– Vi laget skisko til en kunde for et par år siden, og da følte vi at vi gjorde det umulige mulig: Dette var en kar som ingen hadde sett for seg noen gang skulle kunne gå på ski. Men han var storfornøyd. En stund etter kom han og ønsket seg skøyter!

Ivar Adolfsen smiler bredt. Han elsker åpenbart en utfordring, og har tatt i mot mange fra kunder med ulike behov: Motorsykkelstøvler, skisko, skøyter, sykkelsko, vernesko, dansesko, bunadsko. Her kan de lage alt. Men de store flertallet sko herfra, er vanlige skotyper som gir folk en bedre hverdag – fordi de gir den støtten og den passformen som de ikke får andre steder.

– Da han med skiskoene kom tilbake og ville ha skøyter, så fikk han ortopedisk skøyter også! Da reiste vi bort i Vikingskipet og fikk ekspertene der til å krumme skøytejernene, slik at de passet vår mann perfekt. Det krevde en god del arbeid. Men vi gir oss jo aldri.