Fikk ikke bare et nytt bein, men et nytt liv

«Jeg mangler fortsatt et bein. Men nå føler jeg meg ikke handikappet lenger.»

Morten har hatt et begivenhetsrikt og dramatisk liv. Den 5. september 1986 befant han seg på hotell Caledonien i Kristiansand da den dramatiske brannen som krevde 14 menneskeliv brøt ut. Morten var blant de som havnet på sykehus. Han hadde en alvorlig kullosforgiftning som holdt på å koste ham livet. Det gikk tilsynelatende bra. I første omgang. Men i 2012 førte senskader fra kullosforgiftningen til så alvorlige problemer med det ene beinet, at det måtte amputeres.

«Det ble mye farting frem og tilbake mellom Aker Sykehus og Sophies Minde. Jeg skulle jo ikke bare få et nytt bein, jeg skulle lære å gå med det nye beinet også. Alle jeg traff var fantastiske. De hadde et høyt ønske om å gi meg best mulig behandling. Ortopediingeniøren som laget protesen min var én av dem. Andreas. Han spurte, lyttet. Og skjønte meg. Så jeg fikk en protese som fungerte veldig godt. Først senere skulle jeg virkelig skjønne hva Andreas betyr for meg.»

Morten tilpasset seg raskt et liv med protese. Og hevder han verken tenkte mye på at han hadde protese, eller at andre la merke til det. Men så skjedde det noe. I september 2018 fikk Morten hjerteinfarkt og slag. Han gikk ned 35 kilo, og protesen passet ikke lenger til beinet.

«Å tilpasse en ny protese skulle vise seg å ikke være like lett denne gangen. Jeg følte meg for første gang handikappet, og ble rett og slett deprimert. Men Andreas kom til unnsetning. Jeg fikk ikke bare et nytt bein. Jeg fikk et nytt liv. Nå er jeg en lykkelig mann. Noe de fleste kan se. Det de færreste kan se, er at jeg har protese.»

Klikk her om du vil du lese flere brukeres opplevelser av hvordan det er å leve med protese.

Har du noe du lurer på vedrørende proteser? Eller føler du at protesen du allerede har ikke er god nok? Vi hjelper deg gjerne. Ring oss på 22 04 53 60, eller send oss en mail på post@sophiesminde.no