– Skoene jeg ikke klarer meg uten

Når forfatter og professor Jan Grue får sine håndlagde sko fra Sophies Minde, handler det ikke bare om at de passer perfekt. Det handler like mye om at de er uunnværlige.

– Se på smarttelefonen de fleste nå har, og se for deg hvordan de fleste ville føle det om den gikk helt i svart og sluttet å virke for godt. Dette er følelsen jeg har når det gjelder skoene mine, sier Jan Grue ved sitt skrivebord på Universitetet i Oslo.

Som professor ved Institutt for spesialpedagogikk forsker han på funksjonshemming og sykdomsprestisje. Hans tolvte bok kom i 2018, den selvbiografiske «Jeg lever et liv som likner deres», som blant annet handler om å leve i en sårbar kropp.

Akkurat nå er vi midt i en samtale om de skreddersydde, ortopediske skoene Jan Grue bruker. De er i svart lær med elegante sømmer, og er nøye tilpasset hans føtter – med en omhyggelig formet støttefunksjon.

– Skoene og rullestolen er to ting jeg rett og slett ikke klarer meg uten. Og disse skoene, som Sophies Minde lager for meg, er uten sammenlikning de beste jeg noen gang har hatt.

Jan Grue verdsetter godt håndverk og kvalitet som varer. Allerede som som attenåring fikk han skreddersydd en frakk med nøyaktig det snittet han ønsket seg. Sko, derimot, var vanskeligere på den tiden. Selv om hans egne sko var spesialtilpasset av ortopeder, gjorde de ikke livet mye enklere.

En medfødt muskelsykdom gir Jan Grue en feilstilling i foten som gjør det krevende å gå. Derfor er det avgjørende at skoene gir helt riktig støtte og bidrar til et perfekt balansepunkt. Men han skulle bli en voksen mann før han endelig fikk sko som virkelig passet.

De er laget for hånd av erfarne skomakere hos Sophies Minde på Hamar, på en lest utviklet av ortopediingeniør Tore Thiis Fjeld hos Sophies Minde i Oslo.

– Balanse og stabilitet er to avgjørende, praktiske faktorer i min hverdag, konstaterer Jan Grue.

– Jeg bruker rullestolen mye utendørs, men går mye innendørs – og hjemme har vi en toåring løpende rundt. Samtidig skal det veldig lite til før jeg mister balansen. Dette krever mye av skoene jeg bruker, og ikke minst av de som lager og tilpasser dem for hånd, med høy presisjon.

– Hva gjør at akkurat disse skoene fungerer så godt?

– For det første at de gir perfekt støtte, og sikrer nøyaktig riktig balansepunkt når jeg står og går. Med min fotstilling, som er veldig låst i skoen, så skal det i tillegg svært lite til før jeg får et gnagsår eller kjenner at noe blir galt. Derfor er hver eneste millimeter viktig. Jeg trenger flere nye par hvert år, og disse skoene er uunnværlige for meg.

– På hvilken måte?

– Fordi noe av essensen i det å være funksjonshemmet så ofte handler om de få centimetrene som avgjør om jeg kan ta en heis, eller om en leilighet fungerer for meg. Eller når jeg skal reise meg fra sofaen og opp i stående, og er helt avhengig av at skoen er helt stabil for at jeg skal unngå å falle. Her kommer det unike i håndverket inn.

LES OGSÅ:

Møt skomakerne som lager Jans sko: «Et håndverk for et bedre liv»

Når Jan Grue skal beskrive skomakerne hos Sophies Minde, vender han blikket mot filosofien. Han går helt tilbake til de gamle grekerne – som ikke skilte mellom håndverk og kunst på den måten vi ofte gjør i dag.

– De hadde begrepet «techne», som beskriver et håndverk som er så spesialisert og basert på så dyp kunnskap og erfaring, at det blir en slags kunstform. Det beskriver godt håndverket som utføres av ingeniørene og skomakerne hos Sophies Minde. Dette er fagmennesker jeg beundrer, og som jeg er helt avhengig av.