Jeg føler meg sett, hørt og forstått. Og virkelig hjulpet.

«For meg er det ekstra viktig at jeg får all hjelpen jeg trenger på ett sted. Og siden jeg trenger hjelpemidler fra flere ortopediingeniører, er det også viktig at de samarbeider godt seg imellom. Det gjør de virkelig. Godt koordinert av Hege.»

Ellen har en tilstand som kalles hypermobilitet, og er helt avhengig av ortoser for mange av kroppens ledd. Hun har ortoser for knær, albuer, håndledd, tomler og andre fingre.

«De er fine, ikke sant? Mange tror nok at jeg er en skikkelig jåle med alle de ringene i sølv. Men sannheten er at de hjelper meg. Hadde jeg ikke  hatt dem, ville fingerleddene kunne låst seg i en oppoverbøyd stilling. Så de er definitivt ikke til pynt. Ikke bare i alle fall.»

Hypermobilitet går enkelt fortalt ut på at leddene får økt bevegelighet fordi senene og leddbåndene ikke gjør jobben sin. En konsekvens er at musklene kompenserer for dette ved å jobbe circa tre ganger så mye som normalt. Da blir man sliten, og kan få kramper som medfører smerte.

«Ortosene hjelper meg på flere måter. De stiver av og forhindrer at fingre, knær albuer etc. går ut av ledd, men de avlaster også musklene så jeg får mindre smerter. Ortosene setter meg rett og slett i stand til å jobbe 50 prosent. Jeg har ulike ortoser til ulik bruk. Skal jeg for eksempel bort, vil jeg gjerne ha noe som ser pent ut, og ikke er altfor slitt. Skal jeg ut å sykle, trenger jeg noe som stiver av mer enn vanlig.»

Ellen har hund som trenger lufting. Og en el-sykkel som gjør det mulig for henne å lufte den. Hun skal nemlig ikke bevege seg for mye. Så mens de fleste av oss sliter med å få til de foreskrevne 10 000 skrittene om dagen, bruker Ellen skritt-teller for ikke å overstige 6-7000 skritt.

«Hege er min ergoterapeut, og hun har vært veldig viktig for meg. Hun lytter til meg, skjønner meg, og har god oversikt. Da jeg begynte hos henne, var det hendene jeg skulle ha hjelp til. Men hun så straks hvilke andre hjelpemidler jeg kunne ha glede av, og sørget for å trekke inn de ortopediingeniørene som var spesialisert på akkurat de. Jeg opplever at de virkelig er løsningsorienterte, og det har vært til uvurderlig hjelp for meg.»